A szakrális építészet szimbólumrendszere

Cegléd, Kossuth Művelődési Központ / 2020. február 18.,
A szakrális építészet szimbólumrendszere Cegléd plakát
A szakrális építészet szimbólumrendszere Cegléd
Folytatódik a 2013-ban életre hívott és azóta is működő "Ecsetvonások - művészettörténeti előadássorozatunk", ám idén kicsit más szemszögből közelítjük meg a képzőművészeti és építészeti alkotásokat.

Révi Norbert szobrászművész és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a szolnoki Művésztelep alkotói lesznek az előadóink.

A tavaszi előadássorozat állomásai:
A szakrális építészet szimbólumrendszere.
(2020.02.18. kedd 17.30)

Az ember ősi késztetése, hogy házat építsen, - eredeti lakhelyéről, a szakrális égi rend világáról hordozott emlékének, - tudomásbeli lenyomataként értelmezhető. Az archetípus bizonyos korokon és kultúrákon át változatos formában nyilvánította meg önmagát. Mindez, szigorúan véve olyan geometriai szimbolizmust követelt, ami az értelmezések tagolt és gazdag tárháza ellenére is közvetlenül eredetére mutatott. Következésképpen ébresztőleg hatott minden értő-és hívő lélek számára. A szimbólumok megfelelő olvasásán keresztül újra lehetőség nyílhat olyan szellemi állapotok elérésére, amik közelebb vihetnek azon művek sorához, amelyek időfeletti értelemben őrzik ezt az ősi szent tudást: - életről, halálról, az ember és Isten kapcsolatáról.
Előadó: Révi Norbert szobrászművész


Az építészet és a szobrászat ősi egysége.
(2020.03.17. kedd 17.30)

Autentikusan az épített tér és a megformált anyag olyan fogalmi kategóriák, amelyek valójában nem létezhetnek egymás nélkül. Kölcsönviszonyukból jól levezethető szellemi mondandójuk ekvivalenciája is. Sokáig ez volt ama vonzerő, ami meggátolta szétválásukat. Különösen az antik kultúrák szemléletében látjuk ennek messzemenő érvényét. Amennyiben itt mégis megtörtént hasonló, pusztán fizikai eltávolodás értelmében valósult meg, sohasem eszmei módon, - így aztán ezer és ezer szállal hirdették magukról összetartozásukat egy náluknál magasabb idea hordozásának dicső foglalataként. A lényeg kifejtésében és érvényre juttatásában együtt vállalták azt a közvetítő szerepet, amelyet küldetésül rájuk mértek az égiek.
Előadó: Révi Norbert szobrászművész

Katedrálisok misztériuma.
(2020.04.14. kedd 17.30)

Egy katedrális fenséges látványa ma is hegyként magasodik környezete fölé, és pontosan ez a ráruházott szerep emeli a hétköznapok világán is túlra falait. Nem más, mint a szakrális geometria diadala. Tengely, ami összeköt eget és földet. Nemcsak tekintélyt parancsoló hatalmas tömege és belső tereinek misztikus ereje által hatva hívja fel magára a figyelmet. Rendre olyan képi ábrázolások hordozója is, ami az emberi lélek jobbítását és okítását szolgálja. Egy olyan benső átváltozás lehetőségének szellemi műveleteit értjük ez alatt, amit valaha - az alkimisták nyelvén: Ars Regiának neveztek. Altemplomok faragott képi ábrázolásain keresztül kísérhetjük figyelemmel eme „sötétben végzett munka” legfontosabb állomásait.
Előadó: Révi Norbert szobrászművész

A vetített képes előadások helyszíne az intézmény Kamaraterme.
Belépőjegy:
Felnőtt: 500 Ft / alkalom
Diákigazolvánnyal: 300 Ft / alkalom

Az előadássorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.