"Légy a történelem része"

Törtel / 2024. április 13., Belépő: 200 Ft/alkalom
"Légy a történelem része" Törtel plakát
"Légy a történelem része" Törtel
Petőfi Program- A Magyar Nemzeti Levéltár
Légy a történelem része! – Gyűjtőköri nap TÖRTELEN
INDULHAT A GYŰJTÉS! Lehet már kutatni addig is a régmúlt kincsei, fényképei között, hogy településünk rejtett és kevésbé rejtett kincsei, emlékei is bekerüljenek a történelembe ?
A levéltárak – köztük a Magyar Nemzeti Levéltár is – tematikusan gyűjtik a magánszemélyek, családok őrizetében lévő forrásokat, erre jó lehetőséget nyújt a gyűjtőköri nap.
Az egyes levéltárak honlapján és Facebook oldalán adnak majd tájékoztatást a településeken megrendezendő gyűjtőköri napról. Ezt mi közzé fogjuk tenni (Időpont, helyszín, mit gyűjtenek és milyen információkat várnak a dokumentumokhoz.)
A felhívás alapján elhozott iratokat a levéltárosok áttekintik, a fényképeken az érintett személyeket, helyszíneket igyekeznek azonosítani. Ebben várjuk a dokumentumokat behozó személyek hatékony együttműködését is!
A lakosság olyan magániratok levéltárba adásával segítheti a közös történeti értékek gyarapodását, amelyek értékes információkkal egészíthetik ki a levéltárakban őrzött forrásokat.
A levéltárnak felajánlott maradandó értékű iratokról az átadók digitális másolatot kapnak.
Abban az esetben, ha érzelmileg kötődnek az iratokhoz, és nem szeretnék azt levéltári őrizetbe adni, de hozzájárulnak, hogy a történelmi közkincs részei legyenek, akkor a levéltár munkatársai digitalizálják, és csak elektronikus másolatban őrzi meg az intézmény. A gyűjtőköri nap szeretné felhívni a lakosság figyelmét a birtokukban lévő iratok közösségi
értékeire, a levéltári gyűjtő- és archiváló munka fontosságára, ugyanakkor élő kapcsolatot teremt az állampolgár és az intézmény között, ami a jövőbeli együttműködést is segíti.