Aktív Maskarás Télűzés

Dánszentmiklós / 2019. március 2., Ingyenes!
Aktív Maskarás Télűzés Dánszentmiklós plakát
Aktív Maskarás Télűzés Dánszentmiklós
A farsang hangos mulatságait egy középkori hiedelem teremtette meg. A középkori emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül (hiszen a nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak) , és ártó szellemek, boszorkányok kelnek életre. A jelmezes felvonulás, a zajok, a boszorkánybábú égetése éppen ezen ártó lények elüldözését volt hivatott megvalósítani. Sok helyen tüzes kereket görgettek, nagy máglyákat raktak, mert úgy hitték a tűz ereje, segíti a Napot, hogy újra erőre kapjon. Eredetileg azért öltöztek jelmezbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. A régi babonákat mára elfeledték az emberek, de a jelmezes felvonulások megmaradtak.
Egyes helyeken a régi népszokásokat is őrzik.

Ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg ezt a hagyományos, régi ünnepet, amely úgy zajlott, hogy készítenek egy bábot, az úgynevezett kiszebábot, valamint különféle zajkeltő szerszámokat, majd kivonulnak a térre - élükön egy dobossal és egy kikiáltóval - miközben télűző rigmusokat kiabálnak például: Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj, és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat. A felvonulás végén a kisze bábot elégették, úgy vélték ezzel megszabadulnak az emberek minden bútól, bajtól betegségtől.

Az „Aktív” kerengőzés, felvonulás a TSZ parkban felállított máglyánál ér véget. Amíg a tüzet meggyújtják, a gyerekek és felnőttek gondűző cédulákat erősítenek a kiszebábra. A papírdarabokra ráírják, ki mitől szeretne megszabadulni, rossz álmoktól, betegségtől, félelmektől, majd a bábot bedobják a tűzbe. A máglya elhamvadásáig a felnőttek és a gyerekek tavaszköszöntő versikéket mondanak, zenét hallgatnak, énekelnek. Íly módon a Dánszentmiklósi emberek is megszabadulhatnak minden bútól és bajtól.

Mindenkit szeretettel várnak. Azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a rendezvényre és feltűznek egy gondokkal teleírt papírt a kiszebábra, szintén jó eséllyel megszabadulhatnak minden rossztól.
A felvonulás kettő órakor kezdődik, gyülekező a Petra virág boltnál a sarkon, innen gyalogosan mennek a Tsz parkba a máglyához.

Időpont: 14:00–17:00