Ecsetvonások

Cegléd, Kossuth Művelődési Központ / 2020. október 13., Ingyenes!
Katedrálisok misztériuma
Ecsetvonások Cegléd plakát
Ecsetvonások Cegléd
Ecsetvonások: Katedrálisok misztériuma - vetített képes előadás
Folytatódik a 2013-ban életre hívott és azóta is működő "Ecsetvonások - művészettörténeti előadássorozatunk", ám idén kicsit más szemszögből közelítjük meg a képzőművészeti és építészeti alkotásokat.
Révi Norbert szobrászművész és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a szolnoki Művésztelep alkotói lesznek az előadóink.

Az előadássorozat III. állomása:
Katedrálisok misztériuma

Egy katedrális fenséges látványa ma is hegyként magasodik környezete fölé, és pontosan ez a ráruházott szerep emeli a hétköznapok világán is túlra falait. Nem más, mint a szakrális geometria diadala. Tengely, ami összeköt eget és földet. Nemcsak tekintélyt parancsoló hatalmas tömege és belső tereinek misztikus ereje által hatva hívja fel magára a figyelmet. Rendre olyan képi ábrázolások hordozója is, ami az emberi lélek jobbítását és okítását szolgálja. Egy olyan benső átváltozás lehetőségének szellemi műveleteit értjük ez alatt, amit valaha - az alkimisták nyelvén: Ars Regiának neveztek. Altemplomok faragott képi ábrázolásain keresztül kísérhetjük figyelemmel eme „sötétben végzett munka” legfontosabb állomásait.

Előadó: Révi Norbert szobrászművész
A vetített képes előadások helyszíne az intézmény Kamaraterme.

Belépőjegy:
Felnőtt: 500 Ft / alkalom
Diákigazolvánnyal: 300 Ft / alkalom
A már megváltott jegyek érvényesek az új időpontra.
Az előadássorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.