Felhőtlen hétvége a Pilis szívében

2022. február 26., szombat, 14:37

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Megvan a májusi Szeláví! Fesztivál felhozatala.

A természet és művészet szeretetét hirdető Szeláví! Fesztivál ebben az évben a gyereknapi hétvégén várja az érdeklődőket Pilisborosjenő határában. A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az Egri vár másolatának környékén rendezkedik be, s az élet apró örömeinek élvezetére invitál mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni, távol a város zajától.

Május 27. és 29. között koncertekkel, irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, valamint workshopokkal és zöld programokkal várják a szervezők az érdeklődőket. A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitja meg, aki barátaival együtt indítja el a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatja meg a közönség, ahol a dalszerző-író nem csupán saját könyveit mutatja be, de az Elefánt dalok szövegeit is górcső alá veszi. A pénteki nap programjai között találjuk Lovasi András szerzői estjét, amin a három szólólemez (a Bandi a hegyről, a Tűzijáték délben, valamint a legújabb, Grand Hotel Halmahera című lemezek) dalai mellett Kiscsillag és Kispál számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek majd. Lovasi és barátai az elmúlt 35 év több száz dala közül válogatnak ezen az estén! A fesztivál első napját a Hét Hat Club fellépése zárja. A világ minden táján fellépett zenész kollektíva különös egyediséggel vegyíti az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével. Így ezen a koncerten a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad buli hangulata együttesen elevenedik meg az éjszakában.

A fesztivál szombati napján közös műsort ad Závada Péter és Ratkóczi Huba, Pilisborosjenő képviseletében fellép a Baló Sámuel Trió, valamint a Lépjünk a Holdra zenekar is. Szintén ezen a napon ad Jazzkívánságműsort a Sárik Péter Trió, Falusi Mariannal kiegészülve. A csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogatott és dolgozta át azokat a saját stílusára. A Jazzkívánságműsor magyarul lemezen 15 dal található, mindegyik más időszakból és más stílusból. A közös bennük, hogy ebben a formában még soha, sehol nem voltak hallhatók! A koncertek sorát bővíti a Random Trip – a sorozat ez alkalommal Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor 'Biga', valamint Mc Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével érkezik a Szelávíra. A szombati napot a Zűrös Banda fergeteges koncertje zárja. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílus hűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat.
Vasárnap fellép többek között a Jazzbois csapata, egy fúziós jazz-hip hop trió Budapestről, de Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska is ott lesz a Szelávín. Ők ketten a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadással érkeznek. A fesztivál hétvégéjét az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárja majd. A koncert száz százalékig Anima, vagyis elektronika, kísérlet és szabadság és persze száz százalékig jazz, vagyis improvizáció, játékosság. De főleg tánc és elrévedés, az Anima producereinek és a hazai jazz-szcéna kiválóságainak közös, másfél órás utazása.

A Szeláví! programjai között a legkisebbek számára is bőven találunk választékot. A fesztiválon fellép Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trió, de Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi előadását is láthatjuk. A gyereknapi előadások sorát vasárnap természetes dalokkal indítja Gryllus Vilmos, akinek a műveiben mindig is nagy szerepet kapott a természet, a játékosság és a kaland. És ha már játékosság: a hétvége a koncerteken túl számos izgalmat tartogat az egész család számára. Lesznek kézműves foglalkozások Hellenbach Gabriellával, ahol többek között mezei virágokból készíthetnek a gyerekek virágkoszorúkat. Lesz közös papírsárkány eregetés és saját rajzainkat kelthetjük életre az idén 10 éves TRÉV (Te Rajzolsz, én varrok!) alkotóinak jóvoltából. A fesztiválon találkozhatunk a gyerekkönyveit bemutató Kolibri Kiadóval, emellett játéksarok és műemlék körhinta is várja a kicsiket. Interaktív családi programokkal készül a fesztivál helyszínét gondozó Pilisi Parkerdő Zrt. is.

A Szeláví! szervezőcsapata idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a családias hangulatú pikniken kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. A Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében megvalósuló beszélgetések mellett a Capsul Farm csapata bemutatja majd, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A beszélgetéssel egybekötött gyakorlati bemutatón a kisléptékű ökológiai szemléletű élelmiszer termelés mellett szemléletváltást is elsajátíthatnak a látogatók. Részt vesz a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készülnek. Míg a Green Guide Budapest kitelepülésénél interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel találkozhatunk. Gátai Dávid és Parkánszki Soma Grünn névre keresztelt projektje pedig a mikrozöldség termesztésen keresztül mutatja be a közönségnek a fenntartható, 'small scale' farming előnyeit. A beszélgetést követően a látogatóknak a mikrozöldek megvásárlására is lehetőségük nyílik majd.

A Szeláví! kézműves vásárában a minőségi termékeken túl egyéb iránt kiemelt szerephez jutnak a helyben előállított finomságok is. Nem titkolt célja ugyanis a fesztiválnak, hogy Pilisborosjenő helyi értékeire is felhívja a figyelmet ezen a hétvégén. Paksi Erzsi vezetésével napi két alkalommal például helytörténeti sétán vehetünk részt. A pilisborosjenői újságíró az Egri vár másolatánál kalauzolja körbe az érdeklődőket. A különféle túrák és kirándulások mellett, amiket a környéken tehetünk, nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg, de borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhatunk majd a Szeláví! gasztronómiai bemutatóin, kóstolóin. Csak hogy néhányat említsünk, ott lesznek többek között a Hajnali Sörfőzők és Jani Papa Pincéje is, de a fesztivál együttműködői között találjuk a pilisborosjenői Mandelbrot Pékséget is. Ínyencségekből sem lesz hát hiány a május végi fesztiválon. A piknik hangulat garantált!

Elővételes jegyek és programok itt: www.szelavifesztival.hu

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.
Legújabb hírek